Opaťák

Vladimír, napsáno 15. 7. 2015

K sepsání tohoto článku mě tak trochu vyprovokovala Irena s jejím popisem Křetínky a její lehké šťouchnutí v e-mailu.

Opaťák. Při vyslovení tohoto jména mně na mysl přicházejí vzpomínky na dospívání, kdy jsme s klukama hned po škole vyrazili na kole podél Labe a pak po silnici spojující Hradec s Pardubicemi dojeli na Opaťák a tam se svlažili v křišťálově čisté vodě. Zanedlouho jsme taky zjistili, že se tam koupají lidi i bez plavek, což ve čtrnáctiletých klukovských hlavách spustilo všelijaké představy. Byly i nápady tam jít, ale stud vždy zvítězil.

Jak šel čas, tak z Opaťáku zmizel bagr, v místech, kde jsme měli deky na ležení, vyrostly ploty a chaty, a i četnost návštěv poklesla, jak přibývaly po školách pracovní povinnosti a taky životní změna, která mě zavála až do Strážnice a tím se moje návštěvy staly ještě sporadičtější.

Nyní bych se ale místo svých vzpomínek věnoval popisu nudapláže na Opaťáku.

Nudapláž se nachází na západním okraji jezera https://www.mapy.cz/s/jAtM, nedaleko vlakové zastávky Opatovice nad Labem – Pohřebačka. Je celá oplocená, uvnitř areálu se nachází občerstvení, sprchy a toalety. Je tam místo i pro stany a karavany, ale je nutné se předem domluvit.

Povrch pláže je zatravněný a udržovaný. Vstup do vody je zpevněný proti erozi, ale ve vodě je již písek. Dno se prudce svažuje, takže blízko břehu je hned hloubka. Voda je krásně čistá, podobně jak na Čtverci v Ostrožské a možná i trochu čistší, ale to je můj subjektivní názor.

Kvalitu vody sleduje hygienická stanice – https://www.khspce.cz/koupaliste/pisnik-brezhrad/#year-2015.

K občerstvení, na místě je jeden velký stánek a jeden malý, který se otevírá, když velký nestíhá. K pití je klasika pivo i nealko. Byl jsem tam začátkem června, ale už si nepamatuju, jakou značku piva točili, ale myslím, že to byly Svijany. K jídlu je jak něco malého (klobása, párek v rohlíku), tak i něco většího (guláš, svíčková apod.). Obsluha je milá a snaží se i poradit, pokud člověk něco potřebuje. Hned u stánku jsou lavice se stoly a slunečníky, kde si můžeme zakoupené jídlo i pití zkonzumovat. K dobré náladě někdy zahraje i živá hudba – vedle stánku je kryté podium pro hudebníky. Jak jsem již psal, areál je oplocený a udržovaný. Protože údržba není zadarmo, tak u vstupu je cedulka s žádostí o malý poplatek.

Vedle oficiální nudapláže se nachází plocha, kde je taky možné koupání bez plavek. Nazval jsem ji mix zónou, kde se mohou koupat i textiláci. Tato mixzóna končí malým poloostrovem.

Za ním se již koupe v plavkách, ale některé osoby něžného pohlaví i tam odhodí vrchní díl plavek.

Z obrázku je vidět, že kousek od nudapláže je vlaková zastávka. Pro Hradečáky je pak velmi jednoduché zajet si na Opaťák vlakem. Je to jen jedna zastávka a je to levnější než lístek na MHD.

Taky mě napadlo, že by se to dalo zvládnout i vlakem ze Starého Města. Našel jsem spoj, kdy ráno okolo šesté jede rychlík do Pardubic a z Pardubic před půl devátou osobák směrem na Hradec, takže ve tři čtvrtě na devět je člověk tam. A zpátky jede vlak okolo tři čtvrtě na šest do Pardubic a tam před půl sedmou rychlík do Starého Města, kde je před devátou večer. Je to trochu bláznívé, ale dá se to zvládnout. Co je ale nevýhodné, je finanční otázka. Ještě pro dva to vychází vlakem levněji, ale při věším počtu už vítězí auto. A pokud autem, tak jsou možné zhruba tři hlavní trasy jak to jezdíme do Hradce my: Strážnice – Břeclav-Brno-Letovice-Svitavy-Litomyšl-Vysoké Mýto-Holice-Hradec – cca 220km/ 3-4 hodiny nebo , Strážnice – Břeclav-Brno-Jihlava-Havlíčkův Brod-Chrudim-Pardubice-Hradec cca 250km/3,5-4 hodiny a nakonec Strážnice-Otrokovice-Přerov-Olomouc-Mohelnice- Litomyšl-Vysoké Mýto-Holice-Hradec – cca 260km/ 4 hodiny.

 

Tak to byl jen takový krátký stručný popis Opaťáku. V okolí jsou ještě dvě n-lokality. Písák Hrádek-Oplatil a Stříbrný rybník ( alias Stříbrňák, tak mu většina Hradečáků říká).

Hrádek-Oplatil má podobnou vodu jak Opaťák ale tím, že je dál od Hradce i Pardubic, tak je tam méně lidí.

Na Stříbrňáku je voda čistá, ale je zabarvená do hněda vodou z hradeckých lesů. To, že je hnědá neznamená, že když tam vleze bílá blondýna, tak z vody vyleze opálená bruneta, tak to nefunguje :-). Nevýhodou je opět víc lidí, je dostupný z Hradce městskou dopravou a taky je tam velký autokemp.

Pokud by někdo chtěl strávit u Hradce víc času, tak je dobré si sebou vzít kolo. V okolí Hradce i Pardubic je velká spousta cyklostezek i zajímavostí k navštívení. Je toho poměrně dost a dalo by to na celý článek, jen namátkově, Kuks – nová cyklostezka z Hradce podél Labe, bojiště bitvy 1866 u Chlumu, Kunětická hora u Pardubic, Třebechovický betlém, hradecké lesy s hustou sítí stezek jak pro kolaře, tak i pro bruslaře a spoustu dalších zajímavostí. Pokud byste měli otázky ohledně okolí Hradce a Pardubic, tak mě kontaktujte, rád vám poradím.

Tak to je zatím asi tak vše. Nejsem žádný velký spisovatel, tak snad omluvíte můj tak trochu neučesaný styl a sloh.

 

A tady je ještě pár fotek z Opaťáku ( foceno 30.7.2014):

Pohled přes jezero směrem k Roudničce( část Hradce)

 

 

Tak takhle je čistá voda na Opaťáku

 

Opět pohled přes jezero ale ten mrak jsem prostě musel vyfotit